Tar kunstig intelligens over dagligvarehandelen?

Det er ikke uvanlig at vi velger å bruke datamaskinen fremfor mennesker, og et sentralt tema i dag er om kunstig intelligens vil erstatte jobber. Arbeid som tradisjonelt har blitt utført av mennesker er allerede erstattet av kunstig intelligens, og det kommer til å bli flere. Roboter kan lage mat, det er droner som leverer varer og selvkjørende biler som tar over sjåføryrket. Jobbene som vil være truet i fremtiden er kognitive og fysiske jobber. Det er ikke lett å si hva som vil bli erstattet eller ikke, men hvem vet hva fremtiden vil bringe? 

Hva er kunstig intelligens? 

Det er ikke lett å definere hva kunstig intelligens faktisk er. Kunstig intelligens, eller artificial intelligence (AI), er et komplekst system som er høyst relevant i dagens samfunn. Det er digitale systemer som lærer å utføre oppgaver som krever kognitive kunnskaper. Bruksområde er så mangt; ansiktsgjenkjenning, oversette språk, selvkjørende biler, spill og det blir ofte brukt i helsesektoren. 

Kunstig intelligens lærer kan være gjennom maskinlæring og dyp læring. Maskinlæring går ut på å trene algoritmer til å utføre oppgaver på lik måte som et menneske ville gjort det. Dyp læring er systemer som kombinerer dype, store og mange nettverk med forsterkende læring. Algoritmene blir trent til å gjenkjenne grunnleggende former og er selvlærte fra rådata. Det som er skummelt i forhold til kunstig intelligens er black box problemet. Problemet gjør at det er vanskelig å vite hvordan systemet faktisk kommer fram til en løsning. Vi kan få et svar, men ingen begrunnelse eller forklaring på hvordan systemet kom fram til akkurat denne beslutningen. Det fører til at det blir vanskelig å faktisk stole på kunstig intelligens fordi vi har ingen kontroll over det. 

Tar kunstig intelligens over dagligvarehandelen? 

Det finnes allerede butikker uten betjening. Amazon har åpnet et butikk, Amazon Go, hvor de bruker kunstig intelligens fremfor mennesker. Tradisjonelt går du inn i en butikk, plukker varene du skal ha fra hyllene for å så gå til kassen å betale. På Amazon Go trenger du kun å gå inn i butikken, finne varene du skal ha for å så dra hjem. Det fungerer ved at du har en konto på Amazon Go sin app, scanner telefonen når du går inn og du blir belastet fra kontoen din når du forlater butikken.

En mindre avansert variant av teknologien blir brukt i norsk dagligvarehandel. De har fortsatt betjening, men ikke døgnet rundt uansett om butikken er døgnåpen. Butikken som benytter seg av teknologien er Coop Extra i Bogstadveien. Skal du på handletur på kveldstid eller midt på natten er butikken ubemannet, men du låser butikken opp via telefonen. Du blir ikke belastet på lik måte som med Amazon Go, men for å håndtere betalingen er det selvbetjente kasser.  

Uansett om betjeningen kan bli erstattet av kunstig intelligens er det lite sannsynlig at det vil være tilfellet i alle dagligvarebutikker. Vi mennesker er avhengig av sosial kontakt og for mange er en handletur veldig sosialt. Det er ikke mange i dag som vil være komfortabel med å kommunisere med en maskin fremfor et menneske. Det handler om å samarbeide med det digitale, men det er vanskelig å vite hvordan fremtiden vil se ut. Det som er sikkert er at kunstig intelligens eksisterer, det vokser og det er mange muligheter innenfor teknologien.

Lenker

https://www.itera.no/no/nyhetsrom/blogg/2019/kort-om-kunstig-intelligens/

https://www.pocket-lint.com/phones/news/amazon/139650-what-is-amazon-go-where-is-it-and-how-does-it-work

https://www.wired.co.uk/article/amazon-go-seattle-uk-store-how-does-work

https://tv.nrk.no/serie/kunnskapskanalen/2018/MDDP17001218

https://www.tv2.no/a/10670682/

0

8 tanker om “Tar kunstig intelligens over dagligvarehandelen?

 1. Bra jobbet Ingrid!
  Du er rask ute med nytt innlegg og det er jo bra 🙂
  Du skriver godt med en personlig touch og det liker jeg. Dette er et litt åpent blogginnlegg der du stiller et spørsmål som vi forventer at du skal gi svar på, og det gjør du jo på en måte.
  Det er fint at du har mellomsoverskrifter som gjør teksten mer lesbar, men jeg savner at du legger inn lenker til ressursene du omtaler, noe som er en enkel sak når du skriver.
  Stå på videre -dette blir supert!
  hilsen fra Arne

  1+
 2. Dette var et veldig interessant og innholdsrikt blogg innlegg, du har gjort det ryddig og strukturert. Man kan se at du har tatt deg god tid på skrivingen. Fortsett sånn !

  1+
 3. Dette var veldgi ryddig og godt skrevet! Du skriver med en god struktur og bruker aktuelle og nærliggende eksempler som gjør teksten interessant å lese. Veldig godt å se at du har brukt kommentarene fra sist innlegg til å gjøre dette innlegget superbra:)

  Et tips er at du kunne tatt opp igjen tittelen eller spørsmål som stilles innledningsvis i konklusjonen for å skape en sirkelkomposisjon, da dette kan gi teksten en bedre sammenheng og en tydeligere avslutning.

  Det blir gøy å lese flere av innleggene dine:D

  1+
  1. Tusen takk! Jeg er enig. Ble ikke helt fornøyd med hvordan innlegget ble til slutt, men det er noe jeg kommer til å jobbe videre med det 🙂

   0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *