Filterbobler og ekkokammer

Alle digitale fotspor og informasjon vi etterlater oss er verdt noe for noen. Algoritmer skjermer deg for haugevis av informasjon uten at du er klar over det. Det du ser i din Facebook feed skreddersys av algoritmer og det er ikke tilfeldig hva som dukker opp. I dette innlegget vil jeg forklare hva en filterboble og et ekkokammer er, samt hvordan det oppstår og hva konsekvensene av fenomenene kan være.  

Hva er filterbobler og ekkokammere?

Filterbobler samler inn data, sorterer og velger ut den informasjonen den tror du vil like basert på din søkehistorikk. Algoritmene viser oss det vi allerede liker, samt leder oss mot andre som har like interesser. Det som dukker opp på din nettleser er “skreddersydd” til deg for å matche dine verdier, holdninger og din livsstil. Filterboblen pøser på med det som bekrefter dine holdninger, og filtrerer vekk informasjon som du ikke har brukt tid på.

Effekten av en filterboble er at den ofte viser oss kun det vi vil se, ikke nødvendigvis det vi trenger å se. Du har ingen kontroll og du bestemmer heller ikke selv hva som blir filtrert vekk, det er det algoritmer eller mennesker som gjør for deg. Etterhvert som du surfer på internett vil algoritmene lære, forstå hva du liker og deretter sortere og velge ut informasjon til deg.

Ekkokammer er det som forsterker effekten av filterbobler. Det er de situasjonene hvor du er samlet med en gruppe mennesker som har like verdier, synspunkter og holdninger som deg. Siden vi ofte ender opp i grupper med andre som har like synspunkter vil det oppmuntre deg og forsterke dine holdninger desto mer.

Skjermbilde fra Beware online “filter bubbles” / Eli Pariser som illustrerer hva en filterboble er.

Konsekvenser for samfunnsutviklingen

Med tanke på at det blir samlet inn informasjon basert på dine preferanser kan du gå glipp av mye om du ikke søker deg til det på egen hånd. Filterbobler blir brukt til å styre tilgangen vi har til informasjon. Siden vi blir matet med subjektivt tilpasset informasjon, fører det til at våre holdninger og meninger ikke blir utfordret eller diskutert. Andre synsvinkler blir ikke-eksisterende, vi blir lett manipulerte, trangsynt og isolerte i vår lille boble av likesinnede.

Som nevnt bruker sosiale medier filterbobler og det kan ha stor påvirkning på politiske valg, og kan styrke både engasjement, kampanjer og protester. Falske nyheter er nyheter som ikke er sanne og oppstår gjennom sosiale medier. Dette er en metode for manipulasjon og det viser hvor sårbare vi er for påvirkning, samt hvordan det kan forvrenge vårt syn på virkeligheten. I fjor utførte NRK et eksperiment for å se hvilken måte falske nyheter kan påvirke et politisk valg og et demokrati. De brukte et halvt år på å mate elever ved Lillestrøm Videregående Skole med falske nyheter for å manipulere et skolevalg. Det var ikke før skolevalget var over at elevene fikk vite sannheten og det vekte sterke reaksjoner. Men det viser hvor dramatisk effekten av filterbobler, ekkokammer og falske nyheter er, og at vi må være kritisk til informasjon som vi blir gitt.

Det er ikke bare ved politiske valg filterbobler blir brukt. Det er flere land som sensurerer befolkningen sin tilgang til internettjenester. Hva kan skje med et land når myndighetene bestemmer hva befolkningen kan se og hva de ikke kan se? Blir de filtrert vekk fra verdenssamfunnet?

Kina er et prakteksemplar for hvordan myndighetene kan utøve sin myndighet gjennom filterbobler. Kina både kontrollerer og skjermer tilgangen til internett for sin befolkning og har isolert ut tjenester som Facebook, Instagram, Twitter og Youtube. For at dette er mulig bruker de det som er kjent som “den kinesiske brannmuren”. Brannmuren er en filterboble som blir brukt til å kontrollere tilgangen til internettjenester, samt begrense og overvåke tilgang til informasjon og kommunikasjon med omverden. 

For å begrense befolkningen sin frihet til å surfe på nett har kinesiske myndigheter pålagt dem til å laste ned en rekke apper. De bruker applikasjoner som WeChat og Weibo fordi her er informasjon som ikke harmonerer med kinesiske myndigheters politiske retning sensurert. De har jo tross alt filtrert vekk Ole Brumm fordi han ble sammenlignet med presidenten. I 2017 ble det påbudt å laste ned appen Jing Wang som blokkerer nettsider, apper, samt for å overvåke bilder, meldinger og andre ting de mener skal vekk fra det digitale samfunnet.

Oppsummering

Filterbobler er skremmende på mange måter fordi både algoritmer og myndigheter skjermer deg for informasjon. Den er ikke informasjon du nødvendigvis har et behov for å se, men det er informasjon du ikke får sett nettopp på grunn av filterboblen og forsterkeren ekkokammer. Det skaper sterke meninger som nødvendigvis ikke stemmer overens med realiteten, men det er effekten av mekanismene og det kan gi mange et forvridd syn på virkeligheten.

Er det greit at algoritmer eller mennesker bestemmer hva vi ser og hva vi ikke ser? Hva tenker du om filterboblen og konsekvenser knyttet til den?

Lenker

https://www.nrk.no/ytring/i-var-egen-boble-1.12980934

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/mRpqxO/nrk-program-proevde-aa-manipulere-skolevalg-med-fake-news

https://www.dagsavisen.no/demokraten/meninger/demokrati-og-sosiale-medier-1.1550252

https://forskning.no/kina/slik-sensurerer-kina/546235

https://www.nrk.no/kultur/kina-vil-blokkere-tilgangen-til-global-internett-1.13597211

https://www.theregister.co.uk/2017/07/24/china_installing_mobile_spyware/

https://www.dagbladet.no/kultur/ole-brumm-sensureres-i-kina-arsak-han-ligner-for-mye-pa-presidenten/68521188

1+

2 tanker om “Filterbobler og ekkokammer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *