Blokkjeden enkelt forklart

Blokkjede-teknologien er en revolusjonerende teknologi som endrer måten vi lagrer og utveksler data på. Det er teknologien bak kryptovalutaen Bitcoin, men hva er egentlig en blokkjede? I dette innlegget forklarer jeg hva en bokkjede er, hvilke komponenter kjeden består av, samt utfordringer og muligheter teknologien står ovenfor i samfunnet.

Bildet er hentet fra https://pixabay.com/vectors/blockchain-cryptocurrency-network-3277335/

Hva er en blokkjede?

En blokkjede, eller blockchain, kan bli sett på som et sett med byggeklosser som bygger på hverandre og hver byggekloss inneholder informasjon. For å forklare det enkelt er det en logg som registrerer alle transaksjoner som skjer innenfor kjeden. På grunn av at alle transaksjoner blir loggført er det en sikker håndtering av data og transaksjoner. Selve kjernen i blokkjeden er å skape tillit ved å eliminere en tredjepart for å unngå avvik og lagre data på en trygg måte.

Kjeden består av flere blokker i kronologisk rekkefølge som inneholder informasjon om transaksjoner. Transaksjonene trenger nødvendigvis ikke være finansielle som Bitcoin, men det kan inneholde hva som helst bare informasjonen er digitalisert. Formålet med teknologien er at myndigheten skal være desentralisert slik at vi ikke behøver å være avhengig av å ha en tredjepart involvert, samt tillit til tredjeparten. Kjeden er ikke sårbar eller kan tukles med på grunn av at den er desentralisert.

Hva inneholder en blokk?

Hver blokk inneholder tre komponenter:

  • Det første er informasjon. Informasjonen avhenger av hvilken type blokk det er. F.eks. Bitcoin har informasjon om avsender, mottaker og beløpet som blir overført.
  • Det andre er hash. En hash kan bli sett på som en signatur eller et digitalt fingeravtrykk som identifiserer blokken, samt innholdet. Om du endrer noe i blokken vil hash-en forandre seg . 
  • Det tredje er hash-en fra den forrige blokken. Det er dette som skaper kjeden og gjør teknologien trygg. Endrer du noe i en blokk vil alle blokkene være ugyldig fordi hver blokk henviser til den forrige og hash-en vil være feil.

Hva gjør blokkjeden trygg?

For å kunne registrere mange transaksjoner og for at det skal være trygt benytter kjeden seg av et peer-to-peer nettverk. Nettverket er offentlig og distribuert som gjør at transaksjonene er tilgjengelig for alle, og alle som vil kan registrere seg. Det er noder som har ansvaret for å holde nettverket sikkert. Noder er algoritmer som sjekker om blokkene er gyldige, bekrefter at nye transaksjoner er registrert og jobber med å vedlikeholde kjeden. 

De som er involvert i nettverket vil bli informert når det gjennomføres endringer eller om nye elementer blir lagt til. Når en ny forespørsel registreres tar det tid før det blir dannet en ny blokk. For Bitcoin tar denne prosessen 10 minutter. Her oppstår det en konkurranse mellom nodene om hvem som raskest klarer å regne ut hash-en til blokken. Denne prosessen kalles for mining. Når den riktige adressen er kalkulert blir den videresendt til nodene. Blir den godkjent av alle partene kan prosessen fortsette. Denne prosessen kalles for proof of work.

På grunn av at kjeden benytter seg av en slik godkjenningsprosess er det vanskelig å jukse eller tukle med transaksjoner. Alle transaksjoner må være registrert og godkjent. Det gjør det vanskelig for en tredjepart å sabotere, og du trenger ikke ha tillit til at en mellommann tar hånd om verdiene dine. 

Utfordringer

Teknologien gir mye positivt med tanke på at det er nøyaktig, vanskelig å endre og det er åpenhet om alle transaksjoner. Men teknologien er fortsatt under utvikling og det er grunner til at blokkjeden ikke kan erstatte arbeidsprosesser. Blir utfordringene løst er det stor mulighet for at teknologien kan bli benyttet av flere sektorer i markedet.

En av grunnen til at det ikke blir benyttet av flere er at det er miljømessige konsekvenser knyttet til teknologien. Det krever mye datakraft for å kunne bruke blokkjede-teknologien ed sine komplekse algoritmer. Det bruker like mye energi, enn om ikke mer, som flere land.

I det en transaksjon er gjennomført blir den kryptert. Det blir brukt en krypteringsteknologi hvor en offentlig nøkkel og en privat nøkkel sikrer transaksjonen. Innholdet i blokken er kun tilgjengelig for noen som kan legge frem en privat nøkkel som passer til adressen. Er du uheldig og mister nøkkelen mister du verdiene knyttet til transaksjonen. 

Muligheter

Med desentraliseringsteknologien kommer det uendelig med muligheter. Det trenger nødvendigvis ikke være innen finansbransjen som Bitcoin. Det har stort utviklingspotensial og i årene fremover vil det bli benyttet i flere bransjer. Siden det er en trygg og sikker måte å håndtere data på kan det bli brukt til boligsalg, sikker overføring av helsejournaler, unngå juks i forbindelse med valg, utforming av kontrakter og endre hvordan musikkbransjen fungerer.

Oppsummering

Blokkjede-teknologien bringer mye positivt på mange måter og gir brukerene flere fordeler. Det er sikker håndtering av data og verdier fordi alt av informasjon blir lagret i blokkene i et offentlig og distribuert nettverk. Det gir en trygghetsfølelse når myndigheten er desentralisert. Bruker har full oversikt over hvor transaksjoner lagret, hva den inneholder og at informasjonen ikke vil bli manipulert av en tredjepart.

Hva tenker du om blokkjeder? Hva tror du teknologien kan bli brukt til i fremtiden? 

Videoer 

Lenker

https://coinweb.no/hva-er-blockchain/

https://folkogfag.finansforbundet.no/thea-vil-ta-verden-videre

https://digitalnorway.com/digitaliseringsguiden/artikkel/blokkjede/

https://www.thelocal.dk/20181106/mining-bitcoin-uses-more-energy-than-denmark-study

https://www.binance.vision/blockchain/positives-and-negatives-of-blockchain

https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2018/02/19/the-5-big-problems-with-blockchain-everyone-should-be-aware-of/#7909a0121670

1+

4 tanker om “Blokkjeden enkelt forklart

  1. Hei! Bra jobbet med innlegget. Du skriver godt og deler opp innlegget på en fin måte. Bra bruk av bilder, kilder og underoverskrifter. Bra at du også avslutter med spørsmål! Til neste gang kan du utfordre deg selv på å skrive noe lenger, da det vil øke kvaliteten på innlegget ditt 🙂 Lykke til videre.
    – Emeline

    1+

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *